21/6 Lyrestad Mariestad

Medan vi avslutade vår frukost kom slussvakten/brovakten förbi och kolla när alla skulle starta. Det var fyra båtar men inte vi som skulle med när slussen öppnade strax efter 9, eller 9:03 när brovakten kunde ringa till tågklarerarna och få öppna bro. Men som det uppenbarligen skall vara med kanalbroarna var det något som strulade och den ville inte öppna sig. Ett arbeta tåg fick i stället köra ut vidare och till slut fick de upp bron, ca en timma senare. När vi handlat lite margarin om gjorde oss klara kom brovakten och kollade igen, vi hade ca 40 minuter innan han måste stänga bron igen. Vi passade på vem vet om den skulle gå att öppna igen.

10:37 Loss Lyrestad, eller lyrsta som jag tror den mer skall uttalas.

10:38 Passar Lyrestad Järnvägsbro

10:55 Passar Rogstorpsbro

11:11 Väntbrygga Sjötorp 8

11:19 Slussar ned Sjötorp 8, vi börjar bevisligen få rutin på hur vi slussar denna nya båten, åtminstone enligt några slussvakter som anmärkte att det där hade vi gjort förut. Ja, i alla fall ned. Linda går i land med akterlinan, vi spänner upp denna, sedan lång förlina som går till vinsch i aktern. Spänner denna runt och Anders släpper efter på båda allt eftersom båten slussar ned. Är det dubbelsluss, går Linda till nästa sluss och där kastar jag över först akter sedan förlina om inte Linda når den medan jag fäster aktern.

11:26 Slussar ned Sjötorp 7

11:33 Ur Sjötorp 7-8

11:46 Ligger i Sjötorp 6, en av de långsammasts slussningar vi gjort men det berodde inte på personalen i sluss 6 utan att Det var lite problem i trappan nedanför. Fjärrkontrollen slutar att fungera och det är mycket, tre båtar i slussen. Det är dessutom första dagen som den nya slussvakten där är ensam. Det går långsamt när hon skall ta upp sitt första lass båtar utan att se i slussen. Vi har ett trevligt lugnt samtal med vår slussvakt, som pluggar till civilingenjör i Karlstad. Det kommer nästan lite morgon lätt regn, men det blir inte mycket av det.

12:46 Nedslussade efter en timma, eftersom den nedre porten läckte lite var den som n super slö start på slussningen, de fösta 55 minuterna knapp en halvmeter, sedan den sista biten mycket snabbare. Möter de tre båtarna ur nästa trappa.

12:51 Slussar ned Sjötorp 5, slussvakten gör slussen utan fjärrkontroll och klarar det bra.

13:01 Slussar ned Sjötorp 4. Nu har slussvaken fått en ersättnings fjärrkontroll och hon ser klart ut att ha växt i sitt jobb efter erfarenheten.

13:09 Slussat ned, väntar lite på vägbron.

13:11 Går genom Vägbron

13:23 Ligger vid diesel tappen

13:47 Tankat 14 liter diesel, lämnat tank bryggan

13:49 Ligger i Sjötorp övre gästhamn, äter sen lunch på café baltzar. Maten är bra och vi njuter alla av var sin rödspätta. Sedan tar ett kort besök på Kanalmuset, kortare för Linda som kollar in klädbutiken. Tyvärr, för de hade en modell av Diana, lyckas vi inte få med Bosse in då vi tror röksuget var för stort.

15:04 Loss Gästhamnen.

15:06 Slussar ned Sjötorp 3, vi kommer samtidigt med vår följeslagaren Aspa båten Cheetah, som vi slussade år första sluss, Forsvik med. En passande avslutning på kanalen.

15:20 Slussar ned Sjötorp 2

15:25 ur Sjötorp 2. Här svänger våra vänner av för att ligga över natten.

15:28 Slussar med Sjötorp 1, och checkar ur kanalen. Kändes nästan tomt att lämna bort korten vi hållit så hårt i.

15:37 ur Sjötorp 1, och därmed slut på Göta kanal.

16:45 Passerar under Torsöbron, 18m hög luft kvar över mast, ingen fara. Linda, som haft fullt sjå att sitta kvar under seglingen från Askersund och därför missat vår första bropassage, tyckte det var spännande.

17:52 Ligger i Mariestad, äter på den lilla foodcoorten i hamnen, lite blandade bodar. Den inre delen av hamnen är en byggarbetsplats och man får slå sig in mellan byggstaket för att komma in på gästhamns toan.


Posted

in

,

by

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *