13/8 – Beduiner och bikinibrud.

Tidigt på morgonen lämnade jag Lysekil, i bil för att jobba vidare på lillebrors tak. Linda gjorde som man bör i ett soligt Lysekil, badade, snorklade och gick på stan, även om de flesta inte tar det som en pokewalk. Träffas åter för lunch på kajen, grekiska biffar och strömming. På servering får man välja olika.

13:45 – Lämnar Lysekil. Det är ganska smidigt med nog långa Y-bommar. Genom att backa på lite och styra på neutral går det ganska bra att motarbeta propellervandringar på backen.

13:55 – Hissat storen.

14:00 – Hissat focken och motor av körtid 0:15. [Måseskär S 4,8(6,0) 21,4˚]

Seglar över Gullmarn på kryss ut mot söder och Islandsberg. Det är ganska lugnt, jag går för att ta in fendrarna och när jag kommer tillbaka märker jag att Linda är definitivt stressad av lutningen. Det blev inte bättre av att jag inte var bredvid. Går lite mer upp i vind, tar det lugnt och ett par slag senare kan jag ta in andra sidans fendrar också plus hålla Linda ganska lugn. Konstaterar att hon klarar sig ganska bra upp mot 10° lutning sedan blir det snabbt stressigt. Förmodligen ett par grader mindre om jag inte styr med handen på skotet.

15:00 – Kryssar innanför Gåsö [Måseskär S 3,4 (5,1) 21,4]

Vi närmar oss Islandsberg på kryss, det är relativt trångt och dessutom lite motström. Vi tar tar ut kryssen så gott det går, kan simma i land på badplatsen vid Ösö, och har sedan både den gröna pricken och grunden på fel sida.

16:00 – Närmar oss långsamt Islandsberg, en försiktigt kryss i Lördags trängseln. Vinden är lugnare än på Gullmarn, Linda är lugnare men det börjar närma sig att vara för varmt. [Måseskär SSO 2,9 (4,7) 21,3]

Vi tar oss knappt framåt, men med den stora fördelen att Linda klart vänjer sig att njuta av seglingen. Den lilla vinden och lite motström kommer vi inte långt på varje slag i det smalare innan Islandberg. Så jag väljer att runt Säingarna vilket ger lite längre kryss ben.

17:00 – Passerat Islandsberg, tog en extra tur ut en bit för att slippa kryssa där det var som smalast. [Måseskär SSO 2,8(3,6) 21,3˚]

Går in mellen Säingarna och Skavan. I det här vädret var att passera Islandsberg en helt annan sak. Linda tar det med ro och skojar “Islandsberg är väl ingenting”, även om solen nu börjar göra det riktigt jobbigt. Utanför Islandberg är det Linda som går ut på fördäck för att få lite spår av skugga från storen.

Det är en fantastisk dag.

I sundet mellan Fredagsholmen och Stora Risholmen går vi om två snabba motorbåtar. Okey, kanske de inte använder sin motor fullt ut och fiskar i stället. När vi girat in på Ellösfjorden och mer slörar mot Malö strömmarna, blir skuggan på fördäck. Den kvinnliga besättningen gör som sig bör och tar ut en dyna för att ligga och njuta på fördäck, i och för sig utan att ligga i bikini och sola mer utan ligga och få lite svalkande skugga.

Bikinibrudarna, fast utan bikini och bara en.

17:55 – Startar motorn för att ha mer manöver utrymme för Malöfärjan

18:00 – Nästan vid Malöfärjan, den passerar för om oss, och så fort den lagt till på Orust gasar vi på förbi. [Måseskär SSO 2,2 (3,1) 21,4˚]

18:03 – Passerat Malöleden med marginal, stannar motorn igen och njuter av stillheten.

Den ändrade vinden och riktningen förbi Fröjdendal, Flatön och genom Björnholmskanalen gör att Linda inte länge kan leka bikinibrud på fördäck utan måste bli som en vanlig beduin. Själv tar jag en blöt liten handduk under kepsen för att svalka av mig.

Det nya modet, inspirerat av beduiner från Thailand.

Det är en speciellt känsla att segla stilla genom kanalen, men hör helt andra ljud som motorn dödar om man går för motor igenom. Detta är också första gången som fart genom vattnet är högre än fart över grund sedan jag fått i gång den gamla nexus givaren. Om den verkligen visar rätt dock är svårt att riktigt veta.

Sailing home

18:52 Startar Motorn och börjar ta ned segel. Jag har lite svårt att få vikt ihop focken på fördäck och den vill inte riktigt komma ner i sin säck. Det är dock skönt att få ett rent fördäck när man skall kasta ankar.

Focken vill inte kommas ned i säcken.

19:00 Just utan för Björnholmskanalen, håller på att ta ned storen. [Måseskär SSO 2,3 (3,2) 21,3˚]

Linda vid rodret när jag jobbar med seglen. Skulle vilja säga att hon har full koll på sjökort, annan trafik och hur man hittar in till Björnholmslagunen. Snart kan man nog sova med henne som skeppare.

19:03 Seglerna nere, och vi puttrar in i Björnholmslagunen. Det är mycket kompisgäng ute. I infarten ligger två segelbåtar i bredd, på den inre bojen ligger ett gäng på tre båtar. På den yttre bojen en nyare Nimbus. Dessutom en hel hög båtar på de olika öarna.

19:25 Ligger för Ankare, lite norr i viken om den yttre SXK-bojen. Innan någon kan börja med mat måste vi i vattnen och svalka av oss lite. Runt 10-meters djup på ankaret. Men just som vi skulle vända visa det gamla ekolodet bara 2,5 meter. Sedan tillbaka runt 10 meter, kanske i någon vinkel lite mindre. Bra fast backat ankare och Linda bjuder på Gnocchi med tomat-bacon-sås. Det blir för mörkt för kvällsdisk så det får bli en stor frukostdisk i stället.

Solnedgång i Björnholmslagunen

Posted

in

,

by

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *