16/7 Lite lugnare med nordan

13:37 Efter en lugn natt på ankar och en vindkantring till mer nord ser vi massa båtar, bl.a (tror vi) tyskarna som låg bredvid oss i Svanesund, som är inne och vänder i slussen men inte får plats på bryggan. Även om vi kan se lediga platser kan dock inte lista ut hur dessa bokas.

14:00 För motor över Brunnefjälls kile medan Anders och Linda (Aino väntar nere i salongen) observerar väder och vind samt funderar och diskuterar hur och om det skall seglas eller vara motorbåt på vägen hem. Vi vill vara hemma i god till att det på sen kväll kan blåsa upp till kuling. [Observation Måseskär: NV 6,1 (8,8) 16,9°]

14:03 Med lite observationer och prat går Linda med på att vi hissar segel, i alla fall focken till att börja med så vi kan utnyttja den nordliga vinden för att segla hem och hon få lite terapi mot segelskräcken hon fick igår. Hissar focken medan vi går på motor och autopilot, fungerar smidigt och bra blir inte för mycket vindtryck i seglet när motorn håller uppe farten.

14:06 Motorn av och vi seglar på bra.

15:00 Passerar Ljungs kile, utan för Ljungskile det är lite växlande vindstyrka. Kanske skulle kunde haft ett lite större försegel. Men byta är också ett stort projekt och besättningen förtjänar lite lugn och ro efter gårdagens stress. “Det skall va gôtt å segla, annas kan dä kvétta.” [Observation Måseskär: VNV 5,9 (8,4) 17,9°]

16:00 Passerar högspänningskabeln mellan Djurnäs och Grötå. Vinden har varierat i styrka och vi växlar mellan helt ok 5.5 utanför Stillingsön till 1.2 just vid Djurnäs. Bergen på Orust läar mycket varierande när vinden vrider mor väst. [Observation Måseskär: V 5,9 (7,8) 17,3°]

16:20 Focken nere och kör sista biten in för motor.

16:25 Ligger hemma i Svanesund. Kom i smidigt med nästan ingen ström i vattnet. Dock en kraftig by från väster som gav oss god fart in mot bryggan.


Posted

in

,

by

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *