12/7 – Andra delen av Tjörn Runt

09:30 Lämnar ankarplatsen vid Lilla Dyrön. Under natten kom det in en del svall från stora fartyg som passerat ut från Stenungsund eller Uddevalla, just när Anders (Linda & Aino sov redan och tutet väckte, och halvt skrämde ihjäl, Linda) skulle sova tutade en av dem på en liten båt, det hördes minst sagt väl…

09:40 Seglerna hissade och vi kryssar ut Älgöfjorden.

10:00 Kryssar mellan Älgön och Krokholmen, det kommer vind för närmare 5 knop i kryssbenen som gör Aino lite stressad.

11:00 Kommit ut mot Marstrandsfjorden. Lite för mycket lutning för Aino.

12:00 Passerat Kärringön och på väg mot Hjärterösund. Slutet på Marstrandfjorden blev för mycket, fick byar runt 9 m/s (relativ vindstyrka) lite mer än behagligt. Det börjar också bli mycket båt, och svårt för Aino att hålla koll på. De fina vyerna mellan öarna är dock plåster på såret.

13:00 På väg in i Kyrkosund, lugnare och varmare med kanske fortfarande för mycket båt. Linda sätter igång att laga lunch, soppa och mackrillsmörgåsar.

13:25 Får stötta lite med motorn för att ta oss igenom Kyrkesund.

14:00 Lämnar havets E6 och svänger in i Stigfjorden. Lugnare väder, bättre riktning och så himla mycket mindre båt så då njöt Aino (se bild) i fulla drag igen, kan nog nästan bli en svärmorsdröm att segla igen.

15:00 Passerat Ärholmen i Stigfjorden, prövar att leka spinnackerbom med en båtshake, det hjälper farten men är inte en långsiktigt lösning. Spänningen tidigare och det jobbiga ljuset blev nog för mycket för Aino som gick ned för att vila ögonen.

15:36 Startar motor för att komma igenom Skåpesund.

16:00 Vid Askeröarna, innanför Skåpesund låg kustbevakningen och kontrollerade trafiken. Linda blev så nyfiken att hon var tvungen att sätta sig på kanten så hon kunde se.

17:00 Passerar Galterön, på väg in i Hasselfjorden.

17:50 Passerat färjan och tagit ned seglen.

18:02 Hemma och på plats, inga grannbåtar idag men massor med ström… Ja, och massor med gästbåtar, mest norrmän, också.


Posted

in

,

by

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *