18/9 Motorljud

Morgonen började med överaskingsscones från Linda och som tack fick hon vara med och starta motorn, heeela dagen… Dagens arbete var bara att koppla ur sjövattenslangen till motorn, doppa den in en hink. Köra motorn 5-10 minuter på färskvatten och byta olja. Eftersom motorkontrollerna bara finns i sittbrunnen var det trevligt att ha Linda med och det skulle ju vara klart på max en timma eller så… Jomen visst..i våra drömmar..*Sjunger efter Carola-melodi “Muphy’s Law tycker om och det tycket vi är..”*

09:55 Men som så ofta gick planerna inte helt som tänkt.. Sjövatten slangen var för kort, hem och hämta de två vattenslangarna som var över från länspumpsbytet på Bibbi II. Den smalare längre slagen var för liten, men större för kort och nästan för stor.

10:55 Mot Torp! 1/2″ invändig diameter. Nope, ingen vattenslang som passar. Men på biltema fanns en motorslang som passade bra, men bara 1 meter lång, skulle det vara nog? Det borde räcka så det blev den och en slangklämmeskruvmejsel. Hur har de klarat sig i båten utan? Lunch på Soja och tillbaka till båten.

13:20 När vi kom ner var de inte helt klara med att ta upp båtar för dagen, även om de hade flyttat undan skyltarna så Linda fick köra ut bilen medan jag kopplade in den nya slangen. Den passade perfekt och helt lagom lång. Startar motorn och suger igenom massa färskvatten och tömmer båtens tank medan vi håller på. Det gick ju smidigt! Hoppet kom att “Nu är det väl färdigt med att allt dummar sig!” Hur naivt hoppfulla får man vara..

Dags för nästa steg, byta olja. Det är lite lite i backslaget och jag lyckas inte riktigt suga ur den. Antar att det är oljenivån som spökar så jag fyller på med ca 4dl, ungefär hälften av den fulla mängden, och det ser bra ut. Över till motorn. Trots att nivån ser bra ut är det nästan omöjligt att få upp något med en lilla oljesugen. Misstänker att det inte varit den som används vid senaste bytena..och.. igen en inköpstur till.. Neeej, vi vill inte till Torp igen så nu får det bli Göteborg istället!

15:25 Jula Rollsbo. Först var tanken Biltema Backaplan men så kom Anders på att de finns nog på Jula också så det får bli Jula i stället. Ja, Linda var klar med vad hon föredrog då de har mer roliga saker för henne att titta på där. Tur nog kom vi på Jula innan det var för sent och Rollsbo är närmare än Backaplan. En oljebytarpump, lite CRC 6-66, men ingen av oss kom ihåg att titta på mer nitrilhandskar. Eller rättare sagt, Linda kom ihåg att Anders sagt något om arbetshandskar och frågar när vi passerar sådana men de får nej. Att arbetshandskar kunde betyda plasthandskar fanns inte med i tankarna trots att vi pratat om det..Vi började nog bli lite less och trötta, ja.. Får fortsätta med de tunna som finns ombord.

16:57 Efter fixat fika på Esspresso House är vi tillbaka på båten. Linda är mer trött nu, men den nya pumpen fungerar och jag kan tömma ur oljan. Jag fyller på en massa ny olja och Linda hinner bli klar med att tvätta ur båda sidofacken i sittbrunnen, innan vi kör motorn och suger igenom 50/50 glykol och vatten. Bara att städa tillbaka allt vi ställt till med och motorn är klar för vintern! ÄNTLIGEN!! Ja, vi var sjukt lättade då de 2-3 timmarnas (om inget strulat.. sådan händer aldrig så hade räknat med i.a.f 1 dag..) arbete nu tagit 1 vecka.. Doh! Lol! Bara att skratta år eländet!


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *