28/8 – Till Svanesund

12:00 Lämnar Fröjdendal, ombord Linda och Anders. Tanken är att denna helgen göra Orust runt, något Anders velat göra detta året.

12:22 Segel uppe, Stor och Kryssfock, motor av

12:55 Möter Caspersen och Missron vid Hermanö. Tur att Anders kände igen honom för mig, Linda, var det bara ännu en segelbåt 🙂 Där satt jag och hade det bra när Anders plötsligt blir lite hyper och ropar toksnabbt “Fota den båten!”, lol! Så.. båten fotas och blir vinkade på. Ok, de hann passera men.. vi vinkade i.a.f! Lol!

Velar lite grann huruvida vi med en del vind men nästan inga vågor ska segla innomskär eller mer utomskär och mer utomskär, Lindas favorit, blir det. Vad hände med kvinna som sagt “Segling inomskärs, utomskär är nog läbbigt”? Lol!

Kul grej förresten! Blev “Fartrekord vi hann se på gps:en” idag med 8,1 knops fart. Dock inget riktigt fartrekord då vi efter seglingen hem med båten, på vägen till Rönnäng, efteråt såg på loggen att vi som snabbast seglat 8,4 knop. Ja.. I och för sig säger loggen att rekordet var 44,? knop meeen.. rekord när vi kört gps i bil och glömt slå av räknas inte, lol!

Missron kryssar genom hermanösundet

15:44 Motor startad för att stöttat förbi Lyrleden. Just i samband med att motorn startas dyker, vad Anders var rätt säker på, en säl ner.

16:00 Motor av då den minst sagt nyckfulla vinden satt fart på oss så att motorn nästan bromsar oss. Med nyckfull menas ena stunden nästan vindstilla akterifrån så vi saaaakta glider med vågrätt (dvs lutar inte alls) båt för at nästa sekund ryckas fram med vind från sidan/framifrån och båten liggandes på sidan i hårdare dikt bidevind (tror jag det heter..). Vi fick vara lite vakna och aktiva alltså och Linda fick växla mellan att sitta på akterhörnets reling till på knä (luta snabbt, är forfarande lite “spännande”, känns tryggast så, lol) på akterdäck, muttrandes “Kan vinden bestämma sig någon gång varifrån den vill blåsa och hur starkt..”

17:12 Motor startad och kläder på då vi, speciellt Linda, börjar bli rätt frusna vid det här laget.

17:14 Segel nere. Först funderade vi på att stanna i Stenungsund och sova men velade då morgondagens tur runt ön i så fall blivit så lång, Svanesund skulle vara bättre och.. då kunde vi ju även börja tömma av lite då detta ska bli årets sista tur. Dessutom vore det lite kul att gästa “vår” hamn 🙂 Såå.. vi biter ihop och plöjer sakta framåt, även om vi börjar bli less och klockan lite mycket.

19:03 Ligger stilla i Svanesund. Trötta och hungriga säger vi att det vore frestande att lämna båten här för att slippa en tur hit igen när det är dags att ta upp båten och.. så blir det, inget Orust runt!

Bestämmer oss för att börja och tömma båten lite grann. Någon som tror på att en “Nu är det färdigt för i år!”-Linda klarar lite slarvig snabbtömning.. Nope! Ska det göras så ska det göras ordentligt så en lätt manisk Linda tömmer och packar allt (ok, absolut nödvändigaste ytterkläder lämnas också utfall att..) utom köksutrustning, skafferier och kylskåp lol! Efter det blev det gott att bila ner till stenungsund för rejälare varmare mat. Innan vi for pratar vi med hamnvakten om huruvida vi som medlemmar med båtplats som hyrts ut ska betala gästavgift eller inte och kommer efter lite fram och tillbaka fram till att det behöver vi inte.


Posted

in

,

by

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *