16/8 – Alone again

Tar det lugnt på morgonen. konstaterar att batterimonitorn definitivt är fel kopplad, men samtidigt det är inte rätt dag att fixa.Men hur kommer vädret att vara? Växlande vindar, kanske regn, kanske åska. Avvaktar till efter lunch för att se hur det ser ut. Den växlande vinden ligger ganska mycket på väst inte så mycket syd eller ost som befarat. Jag försöker ta ett steg in mot Uddevalla, kanske kan ankra vid Vindöns camping. Såg ut att vara en bra skyddad vik.

Passar på att kapa till nya skot till Genuan, den nya linan från Erlandssons blir två skot, enklare att hantera än ett långt knutet i mitten på seglet. Fäster in det med en pålstek per skot, ser snyggt och proffsigt ut. Pålsteken är som den heter på engelska sailors knot.

13:34 – Startar motorn och loss are förtöjningarna, håller mig kvar på linan till barbordspollare, definitivtk mer planerat denna gång får en bra vridning ut direkt och slipper lita att kunna styra ut fören på back.

13:40 – Är loss och för motor.

13:52 – På väg in i Björnsundskanalen, en säl tittar upp på mig bland de stora strömvirvlarna det är minst en knops motström in mot Henån.

14:00 – Ute ut kanalen, [Måseskär: S 3,7 (4,6) 22,1°]

14:09 – Hissat storen.

14:12 – Hissat Genuan, stoppar motorn. Motor tid 38 minuter.

Den segar bra bed genua och stor, att segla på genua fungerar bra med Lillen på fördäck en fördel om man inte vill lägga i hop den.

15:00 – Passerat Kungsviken [Måseskär S 2,9 (4,1) 22,3°]

Det är lugnt på nästan länsen. Genuan är smidigare på läns och slör än den skälvslående saken till fock. Går att hantera lite vilken sida den vill vara på. Vinden är bitvis lite konstig och hoppas från väst till syd.

Stor och genua, trevligt, men hur vill vädret ha det.

16:00 – Passerat genom den lilla passagen mellen Göden och Bårholmen. [Måseskär S 6,3 (8,0) 22,4°]

16:25 – Motor startad, storen nere.

16:35 – Genuan nere, packad i båten, väder skyddet på storen och tuffar vidare för motor, åskan över Uddevalla ser bra nära ut.

Åska eller inte? Det mullar på bra mycket.

17:00 – Tomgång för att kasta ankar vid Furunäs, Vindön. [Måseskär S 5,0 (7,5) 21,5°]

17:01 – Ankaret i vattnet.

17:07 – Ankaret fast backat och motorn av, motortid 43 minuter.

Lugnt vatten, på ankar platsen.

Inspirerad av Sailing Uma, blir det Ankar Ramen idag, med extra grönsaker och kryddor. Den billiga ICA Ramen var helt ok. Inte mycket att klaga på, det kom ett par droppar medan jag lagade mat, sedan uppehåll igen. Runt 19 kommer en nederländare och ankrar i samma vink, just som de slappnar av vänder vinden och blir med från SV, innan kom den in här nästan från NO. De tycker att vi kommer lite väl nära i vindkantringen och för att vara säkra flyttar de sig till den NO delen av viken.


Posted

in

,

by

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *