11/8 – Vi överlevde Islandsberg

9:30 – Loss Fröjdendal, Ombord Anders och Linda. Hängde lite på barbords akterlina, lät aktern glida in med vind och ström så att det var enkelt att segla ut. Man skulle nästan kunna tro att det var en planerad manöver.

10:00 – Ute på Ellös-fjorden. När strömmen från Malö mötte Ellös-fjorden och dess motvind blev det fantastiska virvlar och vågor. [Måseskär VSV: 6,1 (7,9) 17,2°]

10:40 Passerat Islandsberg, helvetiskt och djävulusiskt gungigt åt alla håll så Linda (som brukar gilla gung) får nog och vill både hoppa av och skaffa bobåt vid brygga för att aldrig mer vara med om sådant! lol! När det blir i alla fall lite lugnare, just efter Islandsberg, (Anders förbjöds gå ut i det värsta) hissas focken för att få det lite stabilare och mycket, mycket tystare. En del sjö men mycket lugnare än utanför Islandsberg. Motorn av körtid ca 1:10.

11:00 – Passerat Grundsund, och Islandsberg. Att puttra förbi Islandsberg för motor i 1 meters vågor var skall vi säga lite över vad Linda var beredd på. Helt klart ett stort stress moment. Vi hade ingen bra vind innan dyningarna nådde oss att hissa segel, så det gungade ganska friskt. Dessutom fortfarande ganska mycket båt ute så lagom med svallvågor mitt i allt. [Måseskär: SV 7,7 (9,1) 16,9°]

Stångholmen

12:00 – Innanför Stora Kornö, att passera blåshålen vid Lysekil, och med segel var inget för Linda längre hon har ju i alla fall nästan överlevt att passera Islandserg. Vi har satt i oss lite kall Pizza till lunch, en Linda Special bara för att. [Måseskär: VSV 7,7 (10,0) 17,4° Väderöarna: SV 8,3 (11,5) 17,5°]

Segelskepp för motor

12:55 – Tagit ned Focken. Gör oss klara att titta på boj och ankarplats vid Keön. Startat motorn.

13:00 – Vid Linfärjan till Bohus Malmön. [Måseskär: VSV 7,8 (10,2) 17,4° Väderöarna: SV 9,0 (10,5) 17,5°]

13:14 – Ankaret i vattnet.

13:19 – Efter att ha backat fast ankaret ligger vi stilla och väl i Keö bassängen. Motorn av körtid ca 1:35.

Det första som sker efter att motorn är av är det klassiska. Hopp i havet, eller snarare i Lindas fall, försiktigt låt mig frysa innan jag kommer i vattnet dopp. Vi ligger lugnt och det finns inga spår av brännmaneter. Utanför oss en nederländare med Eu flagga och en segelbåt utan mast på SXK bojen just innanför oss. När vi badat kommer de tillbaka från en utfärd till Keö i en lite för överlastas gummijolle, lugnt väder så det gåt ju bra men såg inte ut att vara mycket marginal. Utanför nederländaren försöker en Schweizisk motorbåt få sitt ankare att ta, men ger efter ett litet tag upp och går vidare.

Sedan kommer en svensk segelbåt och går in mellan oss och nederländaren, dock tar inte hans ankare. Men innan han hinner ta upp det lämnar nederländaren, och i stället för att ligga på gränsen till nära ligger den väl borta från oss om än kanske lite för mycket norrut så de som passerar genom sundet får snirkla runt oss.

Mer bad och denna gången blir det ett varv till med att försöka få ut alla musslor ur logggivaren, den snurrar i alla fall lite efter att jag passerat den med svabben, hoppas det är nog för att den ska visa fart också. Passar på att svabba rent resten av båten, tog lite innan jag startade från Fröjdendal så nu skall det mesta av skrovet vara delvis fritt från alger.

Efter bad blev det någon timme slappe, under vilken Linda provar läsa i förpiken och konstaterar att “Hade luckan bara kunnat mörkas helt hade den varit sååå mysig att sova i!”

Till kvällen lagade Linda kebab stekt med med spansk paprika (Padrone), majs, vitlök och tomat, serverat med ris och kebabsås, yum! Sen chockade hon Anders med att erbjuda sig diska dessutom! Ok, orsaken var att hon tyckte Anders redan varit så duktig som inte bara skrubbat logggivare och skrov utan dessutom skrubbat upp salongslucka och annan teak kring den, han hade helt enkelt jobbat nog enligt henne.

Kvällen avslutas med ljudet av vattenskidåkare, nackdelen med att ankra i vattensportsområde. Jaja, de har nog slutat till kl 22, annat börjar nog iaf Linda fundera på vilka projektilvapen, eller enligt Anders tampar i propellern, som kan användas..

SkagerrakSydväst eller väst 5-10. God sikt.
KattegattOmkring väst eller växlande 1-6. I kväll allmänt växlande. God sikt.
Sjörapport

Posted

in

,

by

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *