13/5 – Båtpremiär

Efter att ha kört hemifrån, med matstop i Laxå igen ble det premiärsegling. En tur från Åmmeberg nästan in till Askersund och tillbaka.

13:02 – Lämnar bryggan i Åmmeberg, Anders och Linda ombord. En kort körning in till Åmmebergs Båtklubb.

13:05 – Ligger i Åmmebergs båtklubb. Tömmer bilen och fyller båten med täcken, allt man kan tänka sig i köksutrustning, och massa annat för att kunna bo en natt på sjön. Medan vi sitter och dricker lite vatten efter att ha lastat kommer förra ägarinnan, Linda med sin lillasyster förbi och vi pratar lite om båten och annat runt detta.

15:35 – Lämnar Åmmeberg, för en första segeltur.

15:40 – Hissar segel just utanför Tomteviken, Stor och Fock. Vi seglar mellan 3 och 6 knop. Mycket beroende på hur mycket lä det kommer från olika öar i farleden till Askersund. Använder autopiloten för att sätta segel, det fungerar smidigt. Linda är vakt, i sittbrunnen och Anders ute på däck och sliter. Linda tar därefter första segelpasset till rors med Anders som navigatör, utkik.

16:40 (ca) – Anders tar rodret och vi vänder på Alsen utanför Askersund. Vi får mer motvind tillbaka och får en lätt kryss upp mot Stjärnsund.

16:50 – Startar motor för att stötta i den smala passagen förbi Stärnsund. Det kommer ett antal motorbåtar, samt att vattnet inte riktigt är bredd nog att kryssa. Vinden vrider kanske mycket runt uddarna, så plötsligt vid hörnet av Stärnsund seglar vi ifrån motorn.

17:05 – Vi har passerat det smalaste biten norr Öna, och stänger av motorn. Anders vid rodret för segling mellan 3 och 6 knop på kryssen upp till Kärrafjärden får vi vad vi tror vår hösta segel fart, 6.5knop.

17:27 – Halat segel och går för motor. Provar att hala segel med autopiloten mot vind. Focken går super smidigt ned, men storen kräver lite mer tanke. Missar först att ta bort lossa spärren för att rotera bommen, sedan att ta loss kicken. Eventuellt är seglet rullat lite tight mot masten, men antal att man lär sig styra ned det så det passar väl. Hela manövern med Linda och utkik och vakt i sittbrunnen. Känns helt klart som ensam segling skulle fungera bra. Nästa steg är att träna Linda till samma nivå.

17:45 – Ligger stilla på hemmaplatsen, den säljande släkten sitter på grannbryggan och njuter av vad det ser ut som lite mat och bubbel. Vädret är måsten helt perfekt, lä, sol och runt 24 grader varmt. Vilken skillnad från provsegligsdagens 4 och duggregn.

Efter en lång dag, är det ingen i besättningen som orkar att laga middag på ett okänt kök. Det blir en kvällstur in till Askersund, och de lokala kinakrogen med det fantastiska namnet “Asian City”, maten håller förvånansvärt god kvalitet, Vegetariska dumplings och lite thai-inspirerade vårrullar som förrätt.

En första natt ombord, utan värmare skall vi väll inte kalla det för varmt. Men Linda lyckades att sova utan att vakna allt för mycket. Det ända stora problemet ser ut att vara att pumpen på toaletten kan ha frusit under vintern. Det går bra att spola med extern-vatten, men det är så mycket mindre smidigt. Samt att jag tycker det är lite dålig fart på gasolköket, kan vara att flaskan närmar sig slut.


Posted

in

by

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *