Lördag: 30/4 Valborg

16:28 Loss från Björlanda Kile, Ombord Anders & Linda
Mål: Röns naturhamns för hamburgergrill, Väder 5 m/s väst vågor 0,1m och sol.
17:00 Nörhjälpen till strybord, vilket coolt namn.
17:04 Passerar Faddern till styrbord.
17:35 Lägger till på Rön.
17:58 Färdig med att justera förböjningarna.

Grill vaktande Ejder
Grill vaktande Ejder

Efter att ha gått in på ankare, man bytt planerad tilllägnings sida, vandrar Linda runt vilken, skämmer upp lite ruvande Kanada gäss, och tar emot kastlinan.
Anders kastar över kastlinan, den kommer bara lite långt man annars helt perfekt. drar över en akter tamp, och Linda kasta tillbaka kastlinan. Efter ett par försök kommer hon nära nog att jag skall kunna ta den med båtshaken.
Anders tar i land och tänder grillen, med massa tändvätska går dett att få fart även på Webersbriketterna. Hämtar rästen av det som skall med, amt, dynor, kamera, ipad ukulele, och skall sätt mig ned då ser jag en ejder hona bara två meter från grillen. Liggande still och hoppas at jag inte skall se henne. Letar lite efter en annan plans medan Linda skär upp tomater och blandar saft att dricka. Sätter oss in en annan srpicka det är dock like mer vins där. Över like på Ukulelen och sedan provar också Linda den, för lära henne att stämma. Granageband är en ganska bra hjälp. Äter Lindas, inköpta, baconburgare, valborgsfestade på saft. Linda börjar frysa så vi tänder alla lampor ombord, det blir på gränsen till olidlight varm, ja inte nog at värma Linda men.

 

Varför ingen filt, byxor, tjöja, sockor i fast reserv!

Vi saknar också fortfarande diskmedel ombord, fortfarande.

20:05 Lämnar Rön, vinden har vänt till nord, eller nästen nordost, vågorna når nästan in till där vi ligger. Byter förändarna till en lång. Släpper de blå, går in och startar båten. Jag tar akten och dra in ankaret. Inga maneter ännu men vi borda skaffa ett par handskar att dra ankare med. halvvägs ut till ankaret släpper det och jag skulle behöva både köra och dra ankare. Linda kommer in just som jag fått up ankaret, hon känner sig inte säker att backa. Så Linda rengör ankaret med jag kör ut.
20:15 Linda inne i båten, ta hand om linor blir långsamt i vågorna.
20:25 Dykstenen i vattnen, Linda fäller upp, Anders gåt ut och tittat, Linda tar roderat och kör hem till Björlanda Kile. Lina gör och kommer upp till 9 knop. Hon vill ha like mer fart men är inte helt hemme med gasen, Lägger på lite och den släpper upp i planing, innan hon hinner justera ned rätt är det 20 knop, och när hon justerar ned blir det just inder vad som krävs för planing och vi är nere i 9 igen. Massa försök att hitta rätt. Jag tycker hon gör det bra.

Solnedång i vattnen
Solnedång i vattnen

20:50 Utanför Björlanda Kile Anders tar rodret.
21:05 På plats in Björlanda Kile, när vi skulle svänga in till platen tog vinden tag i båten, och vred den mycket snabbt. fick göra back och omtag kraftiga byar från ost. Just som vi är på väg in ljuder tre mätare med larm, “Low oil level”, båda iCommand mätarna och Garmin plottern, nu när alla på NMEA 2000 nätet blir det så mycket mer.

 

Station Vinga – 2011-04-30 kl 22:00
Latitud 57.63, longitud 11.61, stationshöjd 12 m
Lufttemperatur 11.7 °C
Vind: riktning O, hastighet 9 m/s, byvind 14 m/s
Sikt: 43 km

Havsvattenstånd:
12:00 -25
13:00 -22
14:00 -19
15:00 -17
16:00 -15
17:00 -13
18:00 -12
19:00 -13
20:00 -16
21:00 -21


Posted

in

,

by