Fredag 22/4: Dykutflykt

Ytmarkeringsboj

Anno vid Rön
Anno vid Rön

Hade babblat med Anki på Plurk om en båttur idag, långfredag och det höll på att inte bli något då hon och Ivan behövde dyka innan dyk-Leif men det blev snabbt annan ton när de förstod att det var ok att de dök från vår båt *LOL* Så.. Vi kom fram till att båda ville ha en lugn morgon utan stress eller väckare då vi var urtrötta så starten blev sen, särskilt sen blev den då jag sov 11 timmar! Gosh jag var verkligen trött! Efter frukost och kaffe fixade Anders grejer i förväg medan jag vaknade till lite mer och sedan for vi till båten för förberedelse och lite handling innan Anki och Ivan dök upp.

13:37 Loss båtplats Björlanda Kile, Anders (kör), Linda

13:44 Björlanda Kile upptagningsplats långside för packning av dykgrejer

Fixa grillen
Fixa grillen

14:15 Lämnar Björlanda Kile Anders kapten, Linda hopp i land, Ank, Ivan. Vind N-NO? 1m/s sol med dis, 1-2 dm vågor. Mål. Naturhamnen på Rön för dykning för Anki och Ivan vid 27 m väggen. Körde först runt lite på de olika varianterna av var vraket Denia vid ön Kullen kunde vara utan att hitta det.

15:20 Lägger till vid naturhamnen på Rön. Kollar först den “Yttre av de 2 öglerna inne i viken” var bra att hoppa iland på men lite för långrund för att det ska kännas helt säkert men det slutar med att vi först lägger till vid den inre av dem med 30 m linan till den yttre och ankaret i aktern, perfekt! Såg säl på väg in i hamnen och några svanar, mindre sjöfåglar, svanar och kanadagäss omkring Rön.

Ivan går i land
Ivan går i land

Linda fotar Anki och Ivan när de kittar på och kikar på deras torrhanskar, hoppas Ivans håller… För ihopp blir det stort steg då det var gränsfall till grunt. Sedan får de ytsimma bort mot sydspetsen. Vi går iland och fäster dykflaggan på sydspetsen, Anders skrämmer bokstavligen skiten ur en ruvande ejder vid “svara stenen”, fotar lite (bla jag fotar dykflaggan), kikar på bubblor som visar exakt var väggen går, Anders monterar ihop nyainköpta portabla grillen och jag skriver lite loggbok, sittandes världigt bekvämt vid en skyddad skreva med Anders som stöd.  Efter 50 minuter är dykarna uppe och börjar ytsimma tillbaks mot båten men lite ström gör det för jobbigt så de går iland i viken nära sydspetsen, går över ön lite (vi hjälper till att få iland dem och bära lite fenor, dsmb etc) och går ned för att vada över viken till båtens akter där de klättrar ombord och visar att nya lutningen av dykstegen funkar bra! Jippie!

Anki i solnedgånsstrimma
Anki i solnedgånsstrimma

Vi lagar lite färsk svampfylld pasta serverade med miniköttbullar med skinka & ost-smak som serveras med guacemole lagomt till att de andra kittat av och till efterätt blir det kakor och påskgodis, jättegott! Satt och pratade och hade det allmänt urmysigt och fick veta att de varit nere på ca 23 m och att väggen gick ned i etapper, verkade forsätta bortom halva östsidan där de vände och att vi borde dyka där! innan grabbarna grabbarna gör iordning båt och dykutrustning medan jag och Anki går iland och fotar ställen av betydelse för dyket, snäckskals samlingen, kanadagäss, kvällssol och Anki fotar ejderboet. Gud så skönt vi har det, totalt stressfritt!

19:34 kastar loss från Rön. Havet är nu totalt spegelblankt och 0 m/s vind, helt otroligt, sådant existerar väl inte här! Tar ett till försök, lite halvhjärtat fram till vi får ett plötsligt grundare utslag på ekolodet, att hitta vraket och det fick fart på oss och.. jag tror vi fick positionen på det, yezzz! Nästan hemma fotar jag och Anki den underbara röda solen i solnedgången, wow så läcker!

20:35 Björlanda Kile långside upptagningsplatsen för urlastning.

20:43 Loss Björlanda Kile upptagningsplats.

20:48 Björlanda Kile båtplats.

Babblar lite mer med Anki och Ivan, lastar ur (grr, varför har vi ingen stång på bryggan för korta mig när det är långt kliv), kastar sopor, kramas förväl och åker hem efter en otroligt underbar dag!

Göteborg havsvattenstånd:
11:00 – 0
12:00 – -6
13:00 – -11
14:00 – -13
15:00 – -15
16:00 – -18
17:00 – -18
18:00 – -15
19:00 – -13
20:00 – -10
21:00 – -6


Posted

in

, ,

by

Comments

3 responses to “Fredag 22/4: Dykutflykt”

 1. Lifecruiser Travel Blog Avatar

  Ã…hhhh….. det ser ju helt fantastiskt ut! Svensk försommarkänsla x 100! Bara ordet grill…. uj, så det suger i grilltarmen – trots att vi faktiskt grillade hos kompisar igår. Oc så dessa underbara solnedgångsbilder… *drömlikt*

 2. lady Avatar
  lady

  tackar! blev väldigt nöjd med dem och.. hade några att välja mellan! Jepp, var en helt otrolig dag, en sådan där “finns bara i reklam-dag!”

 3. anki Avatar
  anki

  OJ! hittade den här igen 🙂 det va verkligen underbar dag!