Söndag 16/5 Premiärtur till Brustholmarna och städdag.

11:20 Lämnar Björlanda Kile.

Ombord: Anders & Linda

Väder: Sydost 4-7 m/s, mot kvällen mojnande till 0-4 m/s. Risk för vindar > 10 m/s 20-30%, grått väder

Dagens färdväg: Förbi holmarna – sydost ner mellan norra och södra Röden vid Bratholmen – Björkö fjorden – farleden vid st Varholmen – fyren Skäddan – Över Rivö fjorden ner mot Rivö huvud – farleden genom söderut där – innanför fyren Småskären – ner till Brustholmarna. Ungefär samma väg tillbaks, lär bli standardväg till Brustholmarna.

12:15 Ankommer Brustholmarna, Sagabryggan

Typiskt, bryggan har höjt sig och bänts till att likna en berg & dalbana och är därmed nästan 1 m högre än fören och vi missar att platsen brevid, den till höger om bänken har stege.. Fick i alla fall att lägga till av Fredrik och Linda som var nyfikna på nya båten, underlättade och alltid trevligt att träffa dem! De var de första att gratulera oss till en ny båt och säga att den var snygg men under dagen hörde vi det många gånger och även att det väl var skönt att ha en “riktig” båt! *lol*

På grund av kläder, fysisk form och kompetens valde vi att städa norra holmen som visade sig vara ovanligt ren men eftersom vi hittade en del stora grejer fyllde vi i alla fall 2 svarta sopsäckar. Förutom rent skräp hittade någon en fender som såg lagom ut för vår båt men dagens häftigaste fynd (i min mening) var vår gamla coola stora båtshake med träskaft, tyvärr för stor för vår båt men kanske lämplig att ha sittande vid livbojarna för att fiska upp barn och andra saker som drullar i?

Dagen bjöd på flera fågelupplevelser, både av det flygande och ruvande slaget. Av de flygande började vid sundet mot bebyggda ön se en strandskata och en tärna och sedan hoovrades en falk över Trollbryggan i slutet av dagen när vi fikade.

Av det ruvande slaget såg vi först ett bo med 3 brunspräckliga ägg av mindre hönsägg storlek vid stranden mot sundet. Sedan kom en ruvande Kanadagås som gjorde ett försök att vara en sten samtidigt som hon höll ögonen på oss. Hon hade en petflaska brevid sig men den fick hon ha ifred.

Sedan såg jag (Linda) en himla skräpsamling inne i taggbuskaget och Anders berättade att det varit ett svanbo som byggts av skräpet. Coolt, en återvinnande svan! Ingen svan där nu men väl senare stötte vi på henne där hon väste varnande och nästan attackerade Anders som var närmast och varnade mig för att vi skulle röra oss försiktigt bort.

Sista ruverskan var en extremt välkamoflerad ejderhona som exploderade upp ur riset alldeles framför Anders och nästan gav honom en hjärtattack! Ok, kanske lite överdrivet men han skuttade i alla fall till och pep till rätt kul! *lol*

Avslutade dagen med att i lugn och ro fika mackor och skriva loggbok. Anders skojade med mig att jag hade det riktigt bra trots att jag inte hade med mig någon bok varvid jag kontrade med att jag inte behövde någon då jag ju skrev min egen! Jo, jag loggar mycket mer än Anders kan man lugnt säga.. *lol*

Vi blev sist kvar på ön och Anders kollade därför att stugan var låst. Så otroligt mysigt och tyst det var ensamt med inget som störde synen av de vilda blommorna i det karga landskapet med det stilla havet som bakgrund och ljudet av vind smekandes träden, vågor kluckande mot stranden och enstaka fågelskrik. Vid vattnet är min själ hemma…

15:30 Lämnar Brustholmarna

Lite spänning på hemfärden. Först mötte vi en snabb motorbåt som INTE kunde väjningsreglerna på kollisionskurs men eftersom vi (uppenbarligen..) hade mer vett fixade vi den situationen. Strax efter, i närheten av Rivö huvud, just när vi mött svallet (inte så farligt förhållandevis) från färjan som passerat, fick vi motorstopp. Då vi just fått olje-varning tror vi att det hade något med oljan att göra och att svallet kanske gjorde att det blev fel då båten sedan startade utan problem men denna upplevelse gjorde det onekligen lite nervigt att korsa stora farleden.

Hade även en trevlig upplevelse på vägen hem då vi mötte det fina 3-mastade skolskeppet Ingo, synd att det inte gick för segel bara.

I slutet av färden tände vi lanternorna för säkerhets skull då grådiset med dugg i luften gjorde sikten dålig.

Gps-loggen visade att vi drog ca 28,5 L/h vid ca 22 knop, bra att veta!

Behöver: Fylla på olja och tanka färskvatten, torkmatta och skaffa längre linor.

16:22 Lägger till vid Björlanda Kile


Posted

in

,

by

Comments

2 responses to “Söndag 16/5 Premiärtur till Brustholmarna och städdag.”

  1. Dawne Wilkins Avatar
    Dawne Wilkins

    Thanks so much for sharing your adventures! You deserve accolades for your efforts!

  2. lady Avatar
    lady

    How come we just keep adding to list of things we need? This is gonna get expensive! *lol*